Monday, May 24, 2010

all da best, IB 08/10



salam, all. done with the final exam. alhamdulillah.
now, comes the next exam. huhu. curious ek?

my colleagues will think
"what da heck with another exam?"
" i tot it is already final"
"exam AGAIN?"
"wut kind of exam is after final axam?"
"all da best?? wut do u mean??"
.....n bla bla bla

cool2 bro n sis. chill. let me explain.


bermula hidup selama 2 tahun mencari ilmu di bumi ladang kelapa sawit. huhu.
belajar pelbagai jenis ilmu, dari benda kecik sampai la besar.
dari hidup yang dikerumi kaum hawa kepadalah hidup bertemu kaum adam.
dari hidup sebagai insan yang penakut kepada hidup sebagai insan berani (ye ke?? leaner profile cakap kena jadi risk taker, berani la tuh. heheh)
macam2 ujian dah tempuh.


Did ye think that ye would enter Heaven without Allah testing those of you who fought hard (in His Cause) and remained steadfast? 3;142


ujian semester, ujian interview, ujian placement, ujian fitnah menfitnah,
ujian kesetiaan sahabat, ujian guru-guru, ujian datelines, ujian memilih,
ujian nafsu, dah macam2 lagk la. (not enough space to list out everything, heheh)

kemudian, tibalah waktu menempuh final exam dengan persiapan penuh di dada samada mental, rohani mahupun fizikal.
namun, adakah ujian ini berhenti di situ??

sebelum dan semasa exam final, rajin betul menghadap yang Maha Esa.
sekarang bagaimana??

REAL IB FINAL EXAM 2010

DATE: 23RD MAY 2010 - 6TH JULY 2010
PLACE: AT YOUR RESPECTIVE PLACES
TIME: EVERY DAY, EVERY HOUR, EVERY MINUTE, EVERY SECOND
THINGS TO BRING: HEART, HIS WORD, WEAPON (DU'A)
ALL THE BEST!

tatkala azan berkemudang,
- masih lagi di hadapan komputer,
- online fb "jap"
- update blog la jap
- nak abihkan movie ni skit lgk
- kemas barang la dulu, nt bes skit nk solat
-maen mafia wars.jap. energy skit jer lagk tinggal tuh, pi wut job luh. huhuh

bila nk solat hajat macam kat kolej dulu,
-nanti2 la solat
-bangun qiam nanti la solat hajat (itu kalau bangun, hurm.)
-jap2

bila nak buka quran
- pi belajar masak la dulu, malam karang baca la (itu pun kalau ingat,)
- alamak, cter kat tv dah nak abih, pi tgk luh la.
-nk bace yang mane ek,kat mane last bace ek? cari punyer cari sampai tertido.

n the list goes on.

dulu, kita diuji dengan ilmu pengetahuan, kini, kita diuji dengan iman.
melawan diri tak semudah yang disangka.
dan ujian yang sebenarnya adalah sekarang!!
sejauh manakah anda menerima realiti bahawa peperiksaan sudah tamat.

"soalan td ko jwb yang maner ek??" ko jawab camni tak td?"
"chapter ni kan masuk".. dan seterusnya.
pernah dengar perbualan ni??? selalu.

ini kata-kata saya. anda mungkin berbeza.

apabila perkara yang sudah lepas, dibincangkan bukan dengan niat untuk muhasabah diri, namun, kerana saja-saja tanpa sebarang tujuan, seolah-olah anda mempersoalkan apa yang telah anda lakukan dan menyebabkan diri anda berfikir "kalau la aku letak jawapan tuh, tak de la ilang markah, ...kalau sambung ayat tuh... kalau.... kalau.. kalau.."
tahukah anda bahawa perkataan "kalau" itu permainan syaitan.
langsung kelihatan anda hilang kebergantungan padaNya.
mungkin anda tidak sedar, namun perkara2 sebegini (berbincang setelah exam, bersoal jawab, etc) membawa anda kepada pemikiran itu.

tapi kawan2. saya tidak menyuruh anda membuang semua ilmu itu. tidak sama sekali!!
namun, gunalah ilmu itu untuk memajukan diri, agama dan bangsa.my friend once said, "ilmu Allah bgi utk idop. bru laa berkat.." ilmu itu milikNya. the power of knowledge can change the world. use your knowledge.


bagaimanakah meneguhkan diri untuk terus bergantung kepadaNya??
bagaimana sebenarnya bergantung padaNYa??
hanya ditikar sejadah??
apa khabar iman anda??
sekali sekala perbaiki niat. renew niat.

pengajaran dia, for the exam yang kita duduk lam hall itu, dan keputusannya itulah yang patut kita berserah padaNya. my teacher once said (mrs oja) control what u can control. when it is beyond your control, leave it to Him. so, now, what we should do is continue rely on Him. the Greatest, the Powerful, prepared yourself with du'a and continue solat hajat.

now, ready to fight yourself!!

here are some of the wishes from my beloved friends and teachers.
_______________________________________________________

insyaAllah u can do it, u have study hard n pray hard. beleive in yourself. jng lupe bace doa, rabbiyasir walatuasir, dan hasbunallah wanimawakil, hanya kepadaNya kami berlindung -papa n mami-

mg dmudahkanNya mencapai kecemerlangan. Studi itu ibadah,jgn lupa.mg dpt bnyk kebaikan -abe nan-

salam ***!! hehe all da best!! remember dat everything is already in HIs Plan. pray hard and study smart. "..and whoever is removed away from the Fire and admitted to Paradise, he indeed is SUCCESSFUL .." 3:185-dati-

rabbuna yusahhil. bittaufiq wannajah.insyaAllah.semoga Allah mudahkan & kurniakan kejayaan -bro. muhammad-

O Allah, grant me n my friend the true essence in seeking the knowledge
YAssirlana wala tuassir. and You're the All-Knowing..Ameen! -aisyah-

salam. semoga berjaya n wat yg tbaik. sowi lambat wish. -sab-


my dear fren, gd luck 4 ur final.. my success always be with u -mamee-

akak doa utk ** gak.insyaAllah. Allah bsmamu..uhibbukifilla.ok2 g focus balik.wslm -kak huda-

gud lak 4 ur xm. do ur bes k..pray 4 my success 2. -ain zu-

insyaAllah kamu akan berjaya dengan cemerlang -ckg halimatus-

cikgu doakan berjaya. nanti jadi doktor boleh ubat cikgu. -ckg zalina-

juz nak wish good luck 4 2morrow.all da best ea.k.***** blh wut pnye. Jgn lpe bce doa b4 jwb.sye sntise mdoakan kbhgian n kjyaan k.***..-title: mash-

gud lak fr ur xm -luqman-

all the best, bwt btol2 -fatin ghani-

salam buat *******.. gud luck 4 yr ib exam. try yr best n remember Allah is always there beside u.. -aiman-

umi & papa jam maafkan (jika ada) kami iringi dng doa spy ** brjaya dng cemerlang dunia akhirah & trcapai cita2 -umi sal n papa jam-

gud lak. ma'an najah fil imtihan. -bro safwan-

salam wbt. buat pejuang2 islam yang disayangi,ikhlaskan niatmu. teguhkan pndirianmu..kuatkan smngt sesamamu.kalian x pernah dilupakan dlm doaku. bertenang, moga Allah brsamamu, adik2ku. tenang ya. Allah ada. all da best. -kak huda-

do your best in the exam, and pray for me too. -akmal-


Dino Smart: jgn cuak2...
Dino Smart: chill sudey
Dino Smart: hehe

siti nurul asyiqeen: yeke
siti nurul asyiqeen: iA, yakin dgn bantuan Allah
siti nurul asyiqeen: boleh
siti nurul asyiqeen: teurskan usaha
siti nurul asyiqeen: natijahnye serahkan pada Allah.huu,takpe istighfar
siti nurul asyiqeen: dah teruskan usaha dgn masa yg ade
siti nurul asyiqeen: see the future and forget the past
siti nurul asyiqeen: coz u cant do anything bout the past

paranoid_doctor: bare with it laa kot
paranoid_doctor: klu x
paranoid_doctor: cm tuh je laa study
paranoid_doctor: klu takot
paranoid_doctor: bru r leyh study btul2
paranoid_doctor: Allah is always by our side
paranoid_doctor: wtpe nk takot
paranoid_doctor: stress uh bnyk faedah die
paranoid_doctor: klu x
paranoid_doctor: xde nye dicipta stress nie
paranoid_doctor: bile stress
paranoid_doctor: rptkn diri pd tuhan
paranoid_doctor: mntk ktnangan
paranoid_doctor: mntk permudahkan sume jln
paranoid_doctor: insya Allah
paranoid_doctor: xyh laa takot2
paranoid_doctor: k

syazzy hashimudin: all d best **!

cieqa_ayong Shafiqah: haha.ok.no biggie.gud luck.

atie mAnTap: gud lak **
atie mAnTap: all da besh!!

afiza hanum: okok
afiza hanum: gudluck **

jaja: goodluck and take care **! buat leklok

inn~ Azid: bittaufiq wannajah **!
inn~ Azid: insyaAllah dpt jwb dgn baek
inn~ Azid: aminnn

intan omar: ok.goodluck **!! have faith. sayg jgk! tkcr

norharyani haryani: all the bestt **!

zatie mamein: may Allah leads da way
zatie mamein: =)

Farihin Asnur: Good luck ***** dear^_^!!! Baca bismillah

thanks for the wishes, sorry tak sempat nak taip sumer. ni jer yg mampu. namun tetapku bersyukur punyai anda semua dalam hidup ini.
__________________________________________________________


all da best in this jihad!! we can do it.
wake up and see there are lots of people around us that really care n support us.so, never give up. lets face it together!!
have faith in Him.