Wednesday, June 29, 2011

happens for a reason

assalamualaikum wbt.


lately, i have been thinking about my past, who i was, what i have been doing, all those sad memories, if you said, it is muhasabah, hurm, maybe yes, but you know what, it is useless if you do nothing, being sad, regretful, in sorrow,dwell in sadness etc2, what matter is what you are doing right now, at this moment, you cannot turn back time. You can change the future by react now. 

 "It may not have such a happy beginning, but that doesn't make who you are.It is  the rest of your story, who you choose to be, so, who are you? "
"Nothing is unstoppable except for me when i'm stopping you from telling me something is unstoppable"
"You got to let got of the stuff from past, because it just doesn't matter. The only thing that matters is what you choose to be now."
"remember, when you follow the noble path, anything is possible" 
-kungfu panda 2- 



this is another story, a very wonderful story, and i love it sooo much. enjoy! 

Imam Ahmad radi Allahu `anhu (may God be pleased with him) once was traveling and needed to stay somewhere overnight. When he went to the masjid, the guard (not recognizing Imam Ahmad) denied him entrance. Imam Ahmad (ra) tried numerous times, but the guard did not accept his requests. Frustrated, Imam Ahmad (ra) resolved to spend the night in the masjid yard. The guard became furious and dragged him away, despite the old age and frailty of Imam Ahmad (ra).

A baker, whose shop was nearby, watched this scene and took pity on Imam Ahmad (ra), also not knowing who he was. The Baker thought of the man who needed a place to stay as a simple traveler without lodging. He invited the Imam to stay with him for the night. While there, Imam Ahmad noticed that the baker continually made istighfar (asking for Allah’s forgiveness) while working, and in the morning, the Imam eagerly asked his host about the latter’s continual seeking of forgiveness. The Baker said it had become second nature to him, and Imam Ahmad (ra) then asked whether the man had experienced any reward from this practice.
The Baker answered, “By Allah! No dua`a’ I made except that it was answered but one.” “And what is that dua`a’?” asked Imam Ahmed. “To be able to see the famed Imam Ahmad ibn Hanbal!”
Imam Ahmad (ra) interjected, “I am Ahmad ibn Hanbal!” He then went on to add, “By Allah! I was dragged to your place so that you can have your dua`a’ (prayer) come true.”2
someone who was sincere in their relationship with Allah (swt), and so Allah (swt) blessed them with acceptance and the answering of their passing wishes and dua`a’.
Days later, she continued to contemplate her encounter. Subhan’Allah, she kept thinking, everything for a reason. Sometimes, “bad” things happen to “good” people. But sometimes, those “bad” things are truly only outward moments of difficulty in comparison to the good Allah (swt) has in store and is preparing for that person to experience, when the time and moment are right.
As Ibn al-Qayyom rahimahu Allah (may Allah have mercy on him) said, "when Allah tests you, it is never to destroy you. Whenever HE removes something from your possession, it is only to empty your hands for an even better gift"

source of the story: happens for a reason, happens for the best





whatever happens, it happens for a reason. ^_^


p.s. special thanks to mami, papa, sisters, brothers and fellow friends. May Allah repay your good deeds. Jazakallahukhair, and now is my turn to change!

Saturday, June 25, 2011

words of wisdom

Assalamualaikum wbt.

 saifulislam ada diari si budak gemuk, aku pula ada diari si budak kurus. Ini kisah si budak kurus. Bukan diari kisah harian, bukan juga journal hidup, namun, ini adalah kata-kata hati seorang si budak kurus. Andai tidak berminat, tidak mengapa, hanya sekadar satu lakaran.

Alkisah bermula.

Hujan, seolah-olah awan turut sama menangis. Air mata yang turun bukan air mata penyesalan, bukan juga air mata kegembiraan, tetapi air mata peritnya derita. Jika dahulu, jarak memisahkan dan penuh dengan rahsia. Namun kini, tiada lagi rahsia, tiada lagi benteng pemisah. Air mata akhirnya jatuh lagi ke bumi buat kali kedua bersaksikan dua insan yang paling dicintai.

“we love u, not based on how u perform, how well u do, but we love u based on taqwa, anak solehah”

“ada 3 sebab kenapa sesuatu itu terjadi: bala, pengajaran atau ujian, tapi walau apapun yang terjadi, kita taubat, kot2 dosa-dosa yang kita pernah buat menjadi punca”

“ingat kisah nabi, macam-macam kena uji, hampir dibunuh, dipulaukan, etc2, dan Allah boleh je kata ‘kun fayakun’ dan semua orang ikut perintahNya dan rasul, semua orang akan beriman, tp Allah tak buat begitu, tahu kenapa? Kerana kita akan menjadi a better person, a stronger person, selepas diuji.”

" apa yg Dia uji, Dia tahu hambaNya boleh pikul" 

“It is normal to react that way. Nabi dulu pon menangis, masa Khadijah meninggal, sedih, sampaikan teringat-ingat  walaupun sudah berkahwin dengan Aisyah. Sehingga Aisyah kata, aku lebih muda, lebih cantik, kenapa masih teringat Khadijah. Kerana nabi pun manusia. Kita boleh sedih, but not more than 3 days, dan jangan sampai kehidupan hairan terganggu. That’s how Islam teach us”

“sifat orang yang berjihad ke jalanNya: taqwa, zikir, jangan sombong dengan Allah, minta padaNYa…… and u’re on jihad, it is part of jihad”

“ok, my GIRL”

-papa-


"bukankah kami telah melapangkan dadamu, dan kami pun telah menurunkan bebanmu darimu, yang memberatkan punggungmu, dan kami tinggalkan sebutan namamu bagimu, maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, maka apabila engkau telah selesai dari suatu urusan, tetaplah berkerja keras untuk ursan yang lain dan hanya kepada TuhanMulah kamu berharap" al-insyirah, 94;1-8

"dan mohonlah pertolongan daripada Allah dengan SABAR dan SOLAT, dan solat itu sungguh berat , kecuali bagi orang-orang yang khusyuk, iaitu mereka yang yakin bahawa mereka akan menemui TuhanNya dan bahwa mereka akan kembali kepadaNya: al-baqarah; 2;45-46



nadal & bulat, rest in peace.


Tuesday, June 21, 2011

hambaMu


salam all!!

i'm currently FALL in LOVE with this song, seriously. well, it is CATCHY but has DEEP MEANING. and relate to my current situation. 


 HAMBAMU

Ke arah SATU PERJALANAN
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

USAHA DENGAN DOA
Masanya akan tiba
Dengan RESTU IILAHI
Kelak pasti akan ditemui

SULUHKAN CAHAYA di hati terang (ALLAH)
TUNJUKKAN JALAN seandainya hilang (ALLAH)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
TEGAKKAN SEMANGAT bila runtuh
Setibanya di sisiMu KU BERSERAH
Terimalahku hambaMu Allah

Sekiranya TAKDIR MENGUJI
CEKALKANLAH HASRAT di hati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar ERTI TERUS ASA


23rd June: the expected date for our results to be released. hurm. just a rumor, to what extend it is true, nobody knows, just wait and see.well, as one of the verse, "KU BERSERAH" and "TERUS ASA"
yup, keep on believe in HIM, easy to say but difficult to do, well, never give up trying. cause we never know which of the good deeds we have done will help us from the hell fire. huhu.


again, it is a reminder. easy to pour everything out in my mind to this blog, but in REAL LIFE, only HE knows how struggle i am. so, never judge people. if you think you know somebody, he/she might not be the same person who u think u know. human is complex creature.just a piece of reminder. :)


may Allah bless u all.

Friday, June 10, 2011

"bila jumpa senior, jgn lupa beri salam, sekali dngn nama ye"

assalamualaikum wbt,

tetiba merindui bahasa ibunda. apatah lagi bila tengok tennis french open final antara nadal dan federer. lagi rasa bangga dengan bahasa sendiri. apa kena mengena tennis dengan bahasa? alkisahnya, masa majlis penutup pertandingan tersebut, pemenangnya iaitu rafael nadal (seorang berbangsa sepanyol) berucap dalam bahasa sepanyol dan diterjemah ke dalam bahasa perancis. tiada langsung diterjemah ke dalam bahasa inggeris. aku yang menonton pon tergapai. sabar je la oh ya, naib johannya pon sama, roger federer (bangsa swiss) berbahasa perancis (salah satu bahasa komunikasi mereka di sana).hurm, jauh sekali aku menolak penggunaan bahasa inggeris, cuma kadang-kadang terkilan, bahasa melayu dipinggirkan. kalau baca berita ni, lagi rasa terkilan.
http://www.nst.com.my/nst/articles/Englishshouldbetaughtexclusively_DPM/Article/art_print

haish, lari topik dah ni. ok. jom, kembali pada jalan yang benar!! yosh!!

seperti yang tertera. tajuk hari ini, "bila jumpa senior, jgn lupa beri salam, sekali dngn nama ye"

hurm,tidak ku pasti di sekolah asrama lain bagaimana. namun, itulah situasi di sekolah yang ku puja selama ni. huhu, dari zaman muda remaja kepadalah menjadi kakak paling tua, itulah yang sering didengari. bila muda, si kakak berkata, (bahasa pasar ye)

"korang kalau jumpa senior, jgn lupe beri salam, sekali dngn nama penuh senior tuh skalik ye"
"eyh, awak, form 1 kan, asal tak beri salam?"
"ingat nama senior-senior tak, ni? sekali dngn nama ayah sekali ye"
............seniority (google translate kata dalam bahasa melayu kekananan. cam pelik je)


bila dah tua, itulah yang diulangnya. tapi pelik kan, 5 tahun menjadi budaya hidup di sekolah, namun, apa yang diamalkan tu tak pernah lekat apabila sudah dewasa. tak pernah diamalkan di luar sekolah. hanya di sekolah. itu pun belum tentu dengan kerelaan. ntah-ntah jauh di hati penuh dengan sumpah seranah.tuhan je yang tahu,

itu kisah dahulu. ini kisah sekarang.

di bumi, yang majoritinya beragama Kristian, suasananya berbeza sekali. peluang hendak memberi salam kepada orang jalanan amat sukar sekali. almaklum kiri dan kanan, depan dan belakang, semuanya orang bukan Islam. namun, beberapa kali hal ini terjadi

situasi 1
di depan perpustakaan, bertembung dengan seorang wanita Pakistan. beliau memberi sekuntum senyuman lalu  memberi salam dan terus berlalu pergi. hanya ucapan salam yang terungkap.

di sini: "hi" dan berhenti ketika untuk bergosip. "terbaik"

situasi 2
di tengah pekan yang penuh dengan manusia. "assalamualaikum" kedengaran suara lelaki memberi salam. melayukah?? lalu ku pusing. lelaki berkulit hitam hanya memandang dan berlalu pergi. aku yang terpinga.

di sini: lelaki di jalanan takala melihat gadis melayu melintas, "assalamualaikum, tak jawab dosa" atau "assalamualakum, tak jawab dosa, jawab sayang" atau "assalamualaikum tak jawab dosa, jawab gatal" atau......

situasi 3
di surau, sering kali ada yang keluar dan masuk, ada juga yang hanya masuk untuk meletak barang. namun tak pernah lepas di mulut mereka ucapan "asslamualaikum" kepada jemaah yang sudah berada di dalam surau

di sini: harapanlah melihat suasana seorang makmum bertegur sapa dengan makmum yang lain, lebih-lebih lagi kalau tak kenal.. ada tapi jarang sekali.

alangkah indahnya, suasana salam itu menjadi satu kebiasaan dalam hidup.

hadith dari Imran ibn Hussin ra yang berkata telah datang seorang sahabat lelaki kepada nabi salallahualaihiwasalam lalu memberi salam dengan berkata : Assalamualaikum maka di jawab oleh baginda lalu sahabat itu pun duduk dalam majlis baginda maka bersabdalah nabi salalallahualaihiwasalam : “Sepuluh” . Kemudian datanglah lagi sahabat yang lain lalu memberi salam : Assalamualaikum warahmatullah maka dibalas salam tersebut sambil baginda bersabda : “Dua puluh” . Kemudian datanglah lagi sahabat yang lain : Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh lalu dibalas salamnya oleh baginda sambil bersabda : “Tiga puluh iaitu ganjaran pahala sebanyak tiga puluh kali ganda” (hadith sahih riwayat Abu Daud no. 5195 dan Tirmidzi no. 2689).

ustaz hasrizal dalam ceramahnya baru-baru ini yang bertajuk ibrah al-kahfi (klik untuk melihat ceramah beliau)ada menyatakan bahawa untuk berubah bermula dengan langkah pertama iaitu diri sendiri. jom sama-sama kita amalkan!




teddy hospital, terkumpulnya kanak-kanak yang penuh dengan perasaan ingin tahu.walau bukan Muslim, namun mereka  tidak berdosa.- hadir daku di situ sebagai volunteer doctor teddy bear. hehe. dan juga sebagai dai'e

buat adik-adik di sekolah yang akak sayangi, ambillah yang jernih, buang yang keruh, teruskan budaya salam sesungguhnya besar pahalanya. [bahagian hafal nama tuh, ada hikmahnya. ^-^] buatlah dengan rela hati, dan nasihat buat akak-akak senior tuh, untuk mencipta gaya hidup yang sihat, ada caranya. :)

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: “Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.”
Riwayat Al-Tabrani