Sunday, December 2, 2012

A broken body isn't a broken person




29;69




You are never too old to set another goal or to dream a new dream
-C.S. Lewis- 


M: hows ur study going? ? :)

K: study?! Whats that? I am stuDYING! Its killing me! Lols! how about u? All ready for exams? 

M: Not ready yet now I'm afraid but ill never be ready for these exams :L There is so much to learn and so much to revise like feel like the brain might explode !

K: WE can do it! *trying to be positive* 

M: Oh don't have to try be positive. of course we can do it :) you'll be fine! :)

K : yup, WE will be fine! ok. Back to books! Happy studying!

M : Same to you! Keep positive! :)


P.s exam mood.  Berusaha! yosh! WE CAN DO IT! Bittaufiq wannajjah! All the best lads! study hard, pray harder :)


Wednesday, October 24, 2012

The melancholy

Salam and hi!

Work killing me! There are lots of things that need to be done until I realize that there are things I need to prioritize. The previous post become dreams that are not come true. Yeah, I did some but not all. In order to convince myself, I did my best in the things I do. Eventhough not ALL. Well, you cant be that perfectionist. *again, trying to not feel guilty*

Well, Ramadhan, Syawal, and Zulkaedah are gone and now is Zulhijjah. Eid Adha is coming. Time flies so fast! and I am back to school. Meet new and old friends, went to motivational program, celebrated new members to the family here, went to sign language class, meet patients, etc2 To think about it, I am quite contented. But life is like a bed of roses. It might look beautiful but once you sit on it, you will activate your A delta afferent neuron. Well, thats life. It is not always great, fun, happy, there are times when we shed tears, depress, etc2. Thats what we call as Sunnahtullah. Whatever goes up, will goes down and it will goes up again, and goes down. Like a moving wheel.

Some people think it is ALWAYS sunnahtullah, but they forgot there are also SYARIATULLAH. based on Quran and Hadis.
There are a group of people rely on syariatullah ONLY and forgot about Sunnahtullah.
But, as a true believer we need to BELIVE in BOTH - SUNNAHTULLAH and SYARIATULLAH.

anyway, in knowing who am i? *I know I am a Muslim, a believer, but this test is to know my own strength and weakness because I believe I have both but I dont know what* i did this personality test. It is kinda funny. But it makes me think again if is it true. A Muhasabah on my attitude.

The Melancholy Personality Type

Do you have the melancholy personality? If you do, then you probably noticed that you’re creative, respectful, analytical, and thoughtful. The most appropriate word for you is ‘thinker’. Unlike the extroverts, you are very careful with your actions because you’re sensitive to their needs. These are your strengths. But you see, the coins have two sides and so if you have strengths, you also have weaknesses.


As the word suggests, you care very moody. There are times when you feel happy but then after a couple of minutes, you feel depressed or sad. Melancholy personalities have the tendency to be suspicious, critical, and pessimistic. Others won’t find it easy to please you because you’re always fuzzy with the details. Still, you can create lasting friendships.

Striving for perfection is not wrong but there are times when you expect too much from others because of your ‘perfectionist’ attitude. You need to realize that not all people are like you so you have to accept them for who they are.  The lives of melancholy persons are usually in order and their creativity shows in their everyday work. In terms of friendship, you are self sacrificing which means that your loyalty is unending.
Among your positive traits are serious, purposeful, musical, artistic, talented, conscientious, idealistic, poetic, philosophical, and genius prone. Once you establish your own family, you usually set high standards and you want everything to be done right. The home is always in proper order. It is also common for parents having this personality to encourage talent and scholarship. The melancholy personality is also willing to sacrifice for their children’s well being.

Your employer believes in you because you tend to be schedule oriented. You have high standard, keeps things organized, economical, tidy, neat, detail conscious, and is able to identify creative solutions with ease. However, you are not a people-oriented person and hesitate to begin new projects. You also need constant approval from your employer to ensure that you’re on the right track. Consuming too much time with the planning aspect can be a waste of time and effort especially when others were able to finish ahead of you.
You find it very easy to make friends although you are extra cautious. You don’t want to cause too much attention since you would rather prefer to stay in the background. Your friends adore you and usually depend on you to help them solve your problems. Among the negative attitudes that are seen in melancholy people are socially insecure, skeptical, remote, withdrawn, and don’t want to be opposed.

True enough the melancholy person is far better than the aggressive extroverts. However, this doesn’t mean that you will no longer try to improve your weaknesses. Now that you know your strengths, you can use them to your advantage. Try to work on your weaknesses so that you can also convert them into strengths. This can be hard at first but you have to stay focused. The melancholy personality is an ideal personality as long as you’re able to control your weakest points.




p/s to what extend this is true, I dont know. I have to figure it out first. But it is a good thing that you know your strength and weakness so that in the future you can you use your strength to the fullest for UMMAH and reduce your weakness. The word Melancholy might sound a weak person i am, and as if negative. But I dont care because I believe everything in this world has both positive and negative. Just ignore the word but know what exactly does it means.

p/ss if you are interested to do personality test, I did mine here. take this quiz!

thats all for tonight, have a nice rest! :)

Friday, July 20, 2012

resolusi Ramadhan 1433

Salam wbt.

RAMADHAN datang lagiiiii! *baca dengan gaya iklan TV* hehe.
baiklah! mahu kongsi dengan pembaca sekalian resolusi daku tahun ini. huhu. cuak-cuak. andai tak dapat buat, memang bikin malu. tak pe, buat sedikit, jangan tak buat langsung. Kalau boleh, nak buat semua. amin. insyAllah :)



  1. ayat hafazan 
  2. khatam Al-Quran - selepas dan sebelum solat
  3. habiskan bacaan buku 
    •  buku Taqwa
    •  buku Biografi Imam Hassan Al-Banna
    •  buku Maza Yakni
    •  buku Perisai Mujahidah
    •  buku The Facebook Effect
    •  buku A Treatise On Hijab
  4. menulis travelog tarbiyah Korea di blog 
  5. cover sekurang-kurangnya satu subjek next term bersama-sama dengan nota
  6. menjadi babysitter yang berjaya! 
  7. mengikuti program-program tarbiyah online atau offline
  8. mengemas rumah, melatih kebersihan sebahagian daripada iman

itu sahaja yang dapat saya senaraikan setakat ini. itu pun dah rasa banyak. aduh. cuak menghadapi kekasih hati esok hari. huk2. semoga dipermudahkan. amin. 

3 minggu akan berkerja sebagai babysitter. Seminggu sahaja berada di rumah. Mengharap semoga Ramadhan tahun ini lebih baik. amin. 

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

dari lajnah Dakwah dan Tarbiyah PPIMG :)





Thursday, May 10, 2012

apabila hati dihujani perasaan malu

salam wbt. 

cant afford not to share this. exam time, test time plus dosa yang banyak bertimbun, diri rasa malu ingin meminta. 
contoh mudah, bila buat salah dengan orang, lepas itu hendak minta tolong dengan orang tersebut, betapa tebalnya muka. kerana ego, PRIDE, maruah,  akhirnya mendiamkan diri, dan diri juga yang susah. tapi itu dengan manusia. ini dengan pencipta, dengan Yang Maha Esa, dengan Kekasih Tercinta. 

ya! tidak tahu bagaimana kalian, tapi ini adalah daku, insan yang hina. dengan dosa yang tidak terkata. bagaimana ingin berdepan dengan Nya, bagaimana ingin memohon, merintis, ya, mohonlah ampun! selepas itu? diri masih lalai? di kala dalam penyesalan, lemah dan longlai, seorang sahabat berkongsi ini. diri terasa bagai disinari cahaya harapan. Bahawa indahnya cintaNya kepada hambaNya. Di kala hamba yang hina ini malu untuk bertemu denganNya, diberiNya satu jalan. seolah-olah membuka jalan penyelesaian konflik seorang hamba.  

jangan dilihat siapa yang berkata, tapi dilihat apa yang dikatakan.


Aran Island



Mohon Hajat Kepada Allah swt

Melalui Puasa dan Solat. [ sorotan nas ]


1. Memohon hajat dari Allah swt boleh dilakukan dengan terus berdoa kepada Allah swt dan boleh juga berdoa melalui tawassul [ perantaraan ]. Berbanding dengan berdoa sahaja, sudah tentu berdoa melalui tawassul lebih afdhal dengan syarat tawassul itu melalui kaedah yang disyariatkan Allah.


2. Antara bentuk tawassul yang disepakati oleh ulamak akan keharusannya ialah :


a. ] Tawassul melalui nama-nama Allah swt iaitu kita memohon hajat dengan menyebut-nyebut nama Allah swt khusus yang ada kaitan dengan hajat yang kita pohon. Firman Allah;


وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا


“Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia) maka serulah (dan berdoalah) kepadaNya dengan menyebut nama-nama itu”  (Surah al-A’raf, ayat 180).


b. ] Tawassul dengan amal-amal yang soleh. Contohnya :


i. ] Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail berdoa kepada Allah selepas melaksanakan arahan Allah supaya mendirikan Kaabah; yakni mereka memanfaatkan saat-saat selepas melaksanakan perintah Allah untuk berdoa kepada Allah hajat mereka. Lihat dalam surah al-Baqarah, ayat 127-129.


ii. ] Kisah 3 orang pemuda yang terperangkap di dalam sebuah gua. Setiap mereka telah bertawassul dengan amal dan kebaikan yang pernah mereka lakukan untuk memohon pertolongan Allah sehingga akhirnya pintu gua terbuka. Kisah mereka ini diceritakan Rasulullah SAW dalam hadisnya. Lihat Riyadhus-Solihin, Bab al-Ikhlas, hadis no. 12 (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).


iii. ] Para sahabat apabila mereka hendak menamatkan bacaan al-Quran, mereka akan menghimpunkan ahli keluarga untuk sama-sama berdoa sebaik tamat bacaan al-Quran kerana berdoa ketika itu adalah mustajab kerana baru selesai dari amalan. Diriwayatkan dengan sanad yang soheh dari Imam Mujahid yang berkata; 


“Mereka (yakni para sahabat dan tabiin) akan berhimpun pada ketika hendak mengkhatamkan al-Quran. Menurut mereka; ketika itu rahmat akan turun”. 


Ibnu Abi Daud meriwayat dengan sanad yang soheh dari Qatadah (seorang Tabiin, murid kepada sahabat Nabi Anas bin Malik r.a.) yang menceritakan; 


“Anas bin Malik r.a. apabila hendak mengkhatam al-Quran, beliau akan menghimpunkan ahli keluarganya dan ia berdoa (untuk mereka)”. Berkata Imam an-Nawawi; berdoa sebaik sesudah khatam al-Quran amat-amat digalakkan.


c. ] Khusus mengenai memohon hajat [ munajat ] melalui tawassul dengan ibadah puasa dan solat, maka terdapat firman Allah swt :


وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ


“Dan mohonlah pertolongan (dari Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang” 


(Surah al-Baqarah, ayat 45).


3. Sabar dalam ayat di atas selain bermakna kesabaran mengikut erti yang biasa, menurut sebahagian ulamak ia juga bermaksud puasa, iaitu “Mohonlah pertolongan dari Allah dengan puasa dan solat (sembahyang)”. 


4. Berkata Imam Ibnu Kathir dalam Tafsirnya; “Ada ulamak berpandangan; maksud sabar (dalam ayat di atas) ialah puasa. Pandangan ini direkodkan dari Imam Mujahid. Kerana itu bulan Ramadhan di namakan bulan kesabaran (kerana disyariatkan puasa di dalamnya) dan terdapat sabda Rasulullah SAW yang menegaskan;


الصَّوْمُ نِصْفُ الصَّبْرِ


“Puasa adalah separuh kesabaran” 


(Hadis riwayat Imam Ibnu Majah dari Abu Hurairah RA dan Imam at-Tirmizi dari seorang sahabat dari Bani Sulaim RA. Berkata Imam at-Tirmizi; hadis ini hasan. Menurut Imam as-Suyuti; hadis ini soheh. Lihat; al-Jami’ as-Saghier, hadis no. 3404, 4635 dan 5200).


5. Para ulamak telah mempraktik gabungan puasa dan solat ini semasa menjalankan solat Istisqa’ (Sembahyang minta hujan). Syeikh Dr Wahbah az-Zuhaili menjelaskan dalam kitabnya al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu; “Imam (Pemerintah Islam) disunatkan menyuruh orang ramai supaya berpuasa 3 hari sebelum solat Istisqa’. Pada hari terakhir puasa (yakni hari ke 3), mereka keluar untuk mengerjakan solat Istisqa’, atau mereka keluar pada hari keempat dalam keadaan berpuasa. Ini kerana puasa adalah wasilah untuk turunnya pertolongan Allah kerana Rasulullah SAW bersabda;


ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ الصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ وَالْإِمَامُ الْعَادِلُ وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ


“Tiga manusia yang tidak akan ditolak doa mereka (oleh Allah);


a) Orang yang berpuasa hinggalah ia berbuka
b) Imam (pemimpin) yang adil
c) Doa orang yang dizalimi”.



(Riwayat Imam Tirmizi dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah r.a.. Menurut at-Tirmizi; hadis ini hasan. al-Azkar, Imam an-Nawawi; hadis no.; 479).


إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ


“Sesungguhnya bagi orang berpuasa -ketika berbukanya- doa yang tidak akan ditolak” 


(Hadis riwayat Imam Ibnu Majah dari Abdullah bin ‘Amru bin al-‘As r.a.. al-Azkar, Imam an-Nawawi; hadis no.; 484).


6. Menurut mazhab Syafiie Rahimahullah, Adalah dituntut ke atas orang ramai untuk mematuhi arahan Imam/Pemerintah (supaya berpuasa itu). Namun mazhab Hanbali berkata; Orang ramai tidaklah dituntut supaya berpuasa atas arahan imam itu (yakni mereka hanya digalakkan sahaja mematuhi arahan Imam supaya berpuasa itu)”.


7. Untuk melaksanakan puasa tiga hari berturut-turut, antara kaifiyatnya ialah berpuasa pada hari “Sabtu, Ahad dan Isnin” atau “Selasa, Rabu dan Khamis”. Ini sebagai mengambil amalan Rasulullah SAW sebagaimana diceritakan oleh Saidatina ‘Aisyah RA;


كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصُومُ مِنْ الشَّهْرِ السَّبْتَ وَالْأَحَدَ وَالِاثْنَيْنِ وَمِنْ الشَّهْرِ الْآخَرِ الثُّلَاثَاءَ وَالْأَرْبِعَاءَ وَالْخَمِيسَ


“Nabi SAW berpuasa pada suatu bulan; ‘hari Sabtu, Ahad dan Isnin’ dan pada bulan yang lain; ‘Selasa, Rabu dan Khamis’” 


(Hadis riwayat Imam at-Tirmizi. Menurut beliau; hadis ini hasan).


8. Adapun arahan DPPM supaya berpuasa hari Khamis, Jumaat dan Sabtu juga tidak bertentangan dengan syara'. 


a. ] Puasa Hari Khamis : sabda Rasulullah saw 


ما رواه الترمذي [ ٧٤٥ ] عن عائشة رضي الله عنها قالت : كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يتحرى صوم الاثنين و الخميس


Dari Aisyah Rha telah berkata : Adalah Rasulullah saw senantiasa berpuasa pada hari Isnin dan Khamis.


b. ] Puasa Hari Jumaat dan Sabtu . 


لأن الرسول - صلى الله عليه وسلم - نهى أن يصام الجمعة، قال: (إلا أن تصوم يوما قبله أو يوما بعده). ولما صامت إحدى زوجاته - صلى الله عليه وسلم - يوم الجمعة قال: هل صمت أمس؟ قالت: لا، قال: هل تصومين غدا؟ قالت: لا قال: أفطري)


Sesungguhnya Rasulullah saw menegah berpuasa tunggal pada hari Jumaat. Sabdanya : Kecuali bahawa engkau berpuasa sehari sebelumnya [ khamis ] atau sehari selepasnya. Tatkala telah berpuasalah salah seorang dari isteri Baginda saw pada hari Jumaat. Rasulullah saw telah bersabda : Adakah engkau telah berpuasa semalam [ khamis ] Jawab Isteri Baginda saw : Tidak . Sabda Rasulullah saw : Adakah engkau akan berpuasa esok [ sabtu ] Isterinya menjawab : Tidak . Lalu Rasulullah saw bersabda : berbuka lah !


Rujuk Hukum dan Fatwa :
الشيخ العلامة محمد بن صالح بن محمد العثيمين



Ertinya, puasa yang terhenti pada hari Jumaat semata - mata adalah ditegah oleh Rasulullah saw sebagai tegahan makruh. Adapun puasa yang kembarkan seperti Khamis dan Jumaat atau Jumaat dan Sabtu maka ia diharuskan.


c. ] Puasa Hari Sabtu dan Ahad : Sabda Rasulullah saw :


روى أحمد ( ٦/٣٢٤ ) أنه صلى الله عليه وسلم كان يصوم يوم السبت و يوم الأحد أكثر مما يصوم من الأيام يقول : إنهما يوما عيد المشركين فأنا أحب أن أخالفهم


Rasulullah saw lebih banyak berpuasa pada hari Sabtu dan Ahad dibandingkan dengan hari - hari yang lain. Baginda saw bersabda : Sesungguhnya kedua - dua hari ini adalah hari raya bagi orang musyrikin dan aku suka untuk menyalahi [perbuatan] mereka.


Riwayat Imam Ahmad


9. Bertawassul dengan solat pula merupakan amalan Rasulullah SAW yang tidak asing lagi. Diriwayatkan dari Huzaifah RA menceritakan;


كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا حَزَبَهُ أَمْرٌ صَلَّى


“Nabi SAW apabila berlaku kepadanya suatu urusan yang getir, baginda akan mengerjakan solat” 


(Hadis riwayat Imam Abu Daud dengan sanad yang hasan).


10. Usman bin Hunaif r.a. menceritakan, Seorang lelaki buta telah datang kepada Rasulullah s.a.w., lalu berkata; ‘Ya Rasulullah, kebutaanku ini telah menyulitkanku. Berdoalah kepada Allah supaya ia menyembuhkanku’. Nabi menjawab; “Jika engkau mahu, aku akan doakanmu. Jika kamu mahu, bersabarlah dan itu yang lebih baik bagimu”. Lelaki itu menjawab; “Doakanlah”. Lalu Nabi berkata kepadanya; “Pergilah kamu mengambil wudhuk dengan elok, kemudian tunaikanlah solat dua rakaat dan berdoalah seperti berikut;


اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِمُحَمَّدٍ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ، يَا مُحَمَّدُ إِنِّي قَدْ تَوَجَّهْتُ بِكَ إِلَى رَبِّي فِي حَاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى اللَّهُمَّ شَفِّعْهُ فِيَّ


“Ya Allah, aku bermohon kepadaMu dan aku bertawajjuh kepadaMu dengan syafaat Nabi Muhammad, Nabi yang membawa rahmat. Wahai Muhammad, sesungguhnya aku telah bertawajjuh kepada Tuhanku dengan syafaatmu untuk hajat ku ini supaya ia dikabulkan. Ya Allah, terimalah Syafaatnya untukku”.


Kemudian lelaki itupun pulang dan Allah telah menyembuhkan penglihatannya 


(Hadis riwayat Imam at-Tirmizi, an-Nasai, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, al-Hakim dan at-Thabrani. Menurut at-Tirmizi; hadis hasan soheh gharib. Lihat; al-Muntaqa, hadis no. 354. Al-Azkar, hadis no. 470).


Wallahu a’lam.


Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia


di kala ujian yang menimpa diri, berhajatlah pada tuhan, mohon dipermudahkan. namun andai wujud perasaan malu, segan, maka, bertawassullah. insyAllah doa dimakbulkan.

semoga dipermudahkan semua urusan dunia dan akhirat wahai sahabat dan sahabiahku sekalian. 

Monday, May 7, 2012

After Every Rainfall Must Come a Rainbow



After Every Rainfall Must Come a Rainbow
by Outlandish

(ISAM)
Some people in our world today
Can dream and wonder why
Some people in our world today
Can only wait to die
Empty my conscience for your love
A bouncing finger lets me know I'm alive
& its still rains outside my window
Rains outside my window
Still rains outside my window

Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes be so absurd
So I cry my heart out Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Uh
Some people got it bad
Sum people got it worse
Since the day of the birth
Everyday end of earth
Live to die another day
Sure I say "congratulations"
But désolé
If the roof should come down today
Rest assure I'm there to wipe away the dirt with pure intention
Some corrupt
Brought a lil bag of hope
What's up (?)

(ISAM)
Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall
Must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

I can't run, I can't hide
The struggle only makes us stronger tonight


(ISAM)
If I don't find u here
Said if I don't find u here
I hope to find u way up there
Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Ansoo hain, behne do

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(LENNY)
despues de cada gota sale el sol
despues de cada nota una cancion
(after each drop the sun rises,

after each note a song)

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(LENNY)
despues de cada gota sale el sol
despues de cada nota una cancion


(after each drop the sun rises,
after each note a song)

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Ansoo hain, behne do
(they're tears, let them fall)

(ISAM)
I said every rainfall must come a rainbow.




be strong! because every rainfall must come a rainbow! dont be sad, Allah is with us, La Tahzan, innallah ha maana.

all the best! u can do it!! yosh!

p.s makin nak exam makin galak update blog ye. -_-''

Tuesday, May 1, 2012

clean up your room!

salam wbt. 
people are busy talking about BERSIH 3.0, which was held last saturday. ok. i wasnt there and i have no right to say anything about what happen. but i have right to read, watch, listen and make my own conclusion for myself. Read and digest. Im not going to give any comment or whatsoever. But i want to give a command,


PLEASE CLEAN UP YOUR ROOM! 

K: how are you going to study with a place like that? full with books everywhere, papers all over the floor, pens, etc2. and you sleep at the edge of your bed.

D: Too much things toooo read, to study, to focus on, to do, to bla bla, arrr, medic student, normal. books are our life. have to laaa, what do you expect?  i just love it that way. comfort zone. hehe. 

K: ok. fine, you want it that way, huh, but the main thing never change. You have to study! thats the fact that you you cant change as long as you called yourself as student/mahasiswa/anak murid/pupil. Did you agree on that?

D: yes, i'm agree. i have to study, so what?? let my room be like that laa. dont disturb2.

K: may i ask you how much things that you have read stick in your head  when your room a mess compare with a clean one? *ok.belit*

D: ....................

K: remember HABIT 7? sharpen your saw? the woodcutter? 

Suppose you came upon someone in the woods working to saw down a tree. They are exhausted from working for hours. You suggest they take a break to sharpen the saw. They might reply, " I didn't have time to sharpen the saw, I'm busy sawing!"

Habit 7 is taking the time to sharpen the saw. By renewing the four dimensions of your nature - physical, spiritual, mental and social/emotional, you can work more quickly and effortlessly. To do this, we must be proactive. - quoted-
Forgetting to intentionally sharpen the saw can lead to a feeling of burnout. If you merely alternate between productive work and downtime, your production capacity will drop off. You’re still working hard, but you don’t feel as productive as you think you should be. When you sharpen yourself regularly, you’ll find that you can flow along at a steady pace week after week without getting burnt out. link 
to increase your level of productivity, your surrounding play an important role, to boost your motivation. The main thing is to study, so, how to achieve that? start with clean up your room first. Get a better surrounding and then, you can achieve what you want with a HUGE success.  SO, move move move! stop starring at the computer and move! clean clean clean. 

D; yes, mam...... -_-'

dalamnya haruslah sepadan dengan namanya, yuk!
...................................................end of story..................................................

p.s wanna share a poem, made by someone. peace no war! 



It is our duty
As people with dignity

As people who love their country
As people who cares for our destiny

To stand in unison
To criticize and reason

To doubt and question
The people in top echelon

Our duty is not to the leader
But to the people in the gutter

Our duty is not to praise our Minister
But to question and look for honest answer.

Our duty is not to fly the flag.
But not to let the leaders brag

Our duty is not to sing the national anthem.
But to let them know we care for our nation

Our duty is to make sure their decisions
Are made with honest convictions

Not for their friends or families.
Not for business partners or cronies

And if the leader are liars or gangsters,
Thieves or murderers

It is our duty to remove them from power,
And install someone better.

Our duty is to show the Father of Independence
We inherits this country with confidence

That the people will be treated with beneficence
So the country can one day stand in resplendence.

Our duty is to make sure integrity stand
And democracy upheld in our land.

This is our duty
to our beloved country!

- quoted

^_^ selamat study, semua!
 


p.s our duty to study. go and study laaa. got motivated? now action!