Thursday, July 30, 2009

grounded

12.00

Grounded.

Kisah ini hanya sekadar peringatan buat semua. Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.

Pada suatu hari, di papan kenyataan di sebuah kolej.

Grounded list.

Kesalahan : Tidak hadir ke usrah.

1. Masirah binti mahmud- bilik F133

“Aduh, sakitnya. Asal nama leh naek ni?? Sejak bler lak aku tak gi usrah. Aku ni dah arr peminat setia usrah.

Asl lak aku nak ponteng. Aiseh. Plik gler.koyak2” Detik hati aku. Seribu satu soalan timbul.

Macam-macam aku dengar. Baik mahupun buruk. kecoh satu dunia aku tak pegi usrah. klaka2. Aku hanya mampu gelak bersama-sama mereka. ke mana-mana aku pegi, semua tanya. heheh. pecah rekod dunia aku ni.

“ aku pernah gi ****, tapi zaman masirah kner grounded” kata-kata sahabat yang disertai dengan gelak tawa.“ghano leh termiss usrah ni?” adikku bertanya

“tuh budak grounded tak gi usrah”

“otai gler ko, tak gi usrah??”

“tul ker dier tak gi usrah??”

“eyh, masirah, asal ko tak gi usrah??”

"wey ****, asl dier tuh tak gi usrah?? malu kot"

Aku hanya mampu menjawab

“famous arr aku pahni. Heheh”

“ ader orang sabotaj kot”

“seingat aku tak penah lak aku tak pegi. Tak logic gak arr”

“adei. Klaka jer”

..sambil senyum dan ketawa

-------aku pulang ke bilik. Baring dan berfikir-----------

Kerjaku banyak yang belum disiapkan. Jumaat ni semua kena hantar.

Malam ni ada meeting secret societies, besok malam kena selesaikan masalah ini.

Dah la ptg tadi memalukan diri. Malu2. Adoyai. Ari2 tido lambat.

Bila aku nk buat kerja ni? Bila aku nk bersihkan nama aku??

Konon-kononya telah menconteng arang ke muka.

Kenapa sekarang?

Kenapa perkara ini berlaku?

Orang akan percaya yang mana??

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...

lagu kumpulan nasyid firdaus kedengaran memecah kesunyian bilikku.

Orang kata, “ small matter jer, jangan dok pk sangat.bende kecik”

Tapi bagi aku, mesti ada sebab Dia buat macam ni. Aku tak der la pk sngt.

Sbb bnyk lagk bender yg lagk pntng yg nk dipk. Tp bender ni tak kan terlepas dari fikiran.

Sbb aku manusia.

Sbb aku ada telinga yang mendengar.

Sbb aku ada akal untuk berfikir.

Sbb aku ada perasaan.

Sbb aku ada Islam yang pentingkan muhasabah diri.

…………………………………………………………………………………………………

Pada malam sebelum bertemu ketua warden.

Aku: Ana,(roomateku) agak2 kenapa aku kena grounded?

Kenapa name aku yang naik? Kenapa bukan budak2 laen?

Ana : Aku raser salah system kot.komp tuh tak tul.

Aku : ntah la ana, aku pun tak paham. Tak leh hidup aman aku.

Ana : sabar, masirah. Ada hikmahnya tuh, jap lagk tanyer leklok kat ketua warden.

……….diam……………………

_____________di bilik warden, aku bertemu ketua warden----------------

“apa nama kamu?”

“masirah”

“kamu masirah?? Ya Allah, maaf sangat2. Salah masukkan nama.. saya tahu kamu trauma. Maaf”

ye, saya mmg trauma, cukuplah skali.

Aku senyum tanda faham.

Aku melangkah longai ke bilik. Terdiam. Tak terkata.

p/s Alhamdulillah, akhirnya aku tau kenapa dan dalam rekod pun sudah settle.

REFLEKSI

Pengajaran 1: macam2 ujian boleh berlaku. Bukan hanya dengan assignment yang banyak, namun, kejadian mcm ni pon blh menjd ujian..hehehe.

Pengajaran 2: sabar

Pengajaran 3:laughter is the best medicine. So, gelak la beramai-ramai.

Pengajaran 4: anda tahu anda betul dan Dia pun tahu anda betul. Maka, jangan risau, DIa bersama kamu.

Pengajaran 5: tahniah, Dia ingat anda! Hanya yang terpilih akan diuji sedemikian. =) jangan hampakan Dia.

apalogi kepada Masirah dan Sabrina Mahmud. Rekaan watak semata-mata. Heheheh.

p/s asal penulisan ini lawak. Kelakar. Sungguh kelakar. Tapi apabila direflek kembali, sampai bila aku nak gelak.dunia ini bukan pentas boneka, pentas hanya untuk bergelak ketawa.dunia ini tanggungjawab khalifah. siapa khalifah?? fikir2 kan. Refleksi mesti ada!- itu sbb kena buat CAS report. Ngeh2.